6 Ключови бизнес съвета към управителите на малък бизнес

Alexandra Vezirova
5 min
6 Ключови бизнес съвета към управителите на малък бизнес

Стартирането и управлението на бизнес, независимо колко голям или малък е той, може да бъде предизвикателство. Има много неща, които влизат в управлението на бизнес, и няма универсален метод за успех. Трябва да сте подготвени за неочаквани бизнес предизвикателства, повечето от които ще ви дадат ценни уроци. В следващите редове ще ви представим 6 важни неща, които трябва да научите като собственик или управител на малък бизнес.

Не се страхувайте да експериментирате

Експериментирането с нови неща е един от най-добрите начини за учене и развитие, независимо дали стартирате нова компания или управлявате малък бизнес. Единственият начин да се научите нещо ново е да опитате нещ, което никога не сте правили, а единственият начин да се подобрите е да опитате различни методи. Когато един бизнес се страхува да експериментира и да опитва нови идеи, той никога няма да напредне и да процъфти. Една история, която прочетох преди няколко дни, е отличен пример за това. Разказваше се за баба, която се обажда на внука си и го моли той да й изпрати важен факс. Детето отговаря, че не може да изпраща факсове от мястото, на което се намира. Когато бабата пита къде се намира момчето, то отговаря: „В двадесет и първи век”. Така че – опитвайте нови неща, дори да не сте убедени, че ще проработят. Експериментирайте с различни идеи, за да намерите кое работи за вас и вашия бизнес и кое не. Най-лошото, което може да се случи, е да се провалите и да научите важен урок, което е по-добре, отколкото да не опитвате изобщо.

Наставлявайте и насърчавайте вашите служители

От решаващо значение е да поддържате екипа си доволен и да следва фирмените цели. Колкото повече време прекарвате в обучение и колкото повече инвестирате в своите служители, толкова по-лоялни ще бъдат те. Когато отделите време за наставничество на другите, те ще се учат от вас, ще се усъвършенстват и ще станат по-добри служители. Предоставянето на тази допълнителна възможност за развитие ще докаже на вашите служители, че ви е грижа за тях на по-задълбочено ниво, а не просто как работят.

Очаквайте неочакваното

През последните години стана ясно, че единственото нещо, което се знае за бъдещето, е, че е несигурно, затова е от решаващо значение да сте подготвени за промени. Може да изглежда трудно да планирате неочакваното, но има някои важни практически стъпки, които можете да предприемете точно сега, за да подготвите по-добре бизнеса си за всичко, което може да ви се случи. Направете всичко възможно да намалите факторите в бизнес операциите ви, които могат да отклонят вниманието ви, ако трябва да преминете с компанията си през бърза промяна. Сега е моментът да анализирате, преструктурирате, приоритизирате и преосмислите жизненоважна бизнес инфраструктура, кризисни планове и ресурси, за да гарантирате, че вашата организация е подготвена за всичко, което следва. Задавайте си различни въпроси, изпробвайте подготовката си и вземете предпазни мерки.

Бизнесът беше принуден да научи важни уроци от пандемията през последните години, които ще им помогнат да оцелеят за години напред. Въпреки че тази пандемия нямаше как да бъде предвидена, много бизнес лидери успяха бързо да се приспособят. Пример за това са много ресторанти, пекарни и хранителни магазини, които развиха различни методи на обслужване, като take-away, доставка с или без онлайн платформа и безконтактно получаване на поръчката. Би било невъзможно да се предвиди тази необходимост седмици предварително, но иноваторите осъзнаха ползите и запазиха бизнеса си безопасен и печеливш.

Никога не спирай да се учиш

Каквото и да е нивото ви на успех, никога не си мислете, че знаете всичко, което трябва да знаете за управлението на бизнес. Добрият бизнес може да расте само ако остане сред лидерите в бранша и разширява опита и знанията си. Обогатявайте първо себе си, а след това предайте знанията си на хората около вас. Никога няма да знаете всичко, но като винаги учите и разширявате своите хоризонти, ще можете да подкрепите екипа си и да обслужвате клиентите си по-добре. Това ще ви помогне да останете сред първите и да не изоставате. Знаете ли, че осигуряването на непрекъснато образование на вашия екип е един от най-ефективните методи за развитие на култура на високи постижения?

Следете пазарните тенденции и разработете план за реагиране на промените в тях

Поддържането на пазара и тенденциите в индустрията е най-добрият метод за предвиждане на бъдещето на вашата индустрия. Обърнете внимание на всички промени в начина, по който клиентите ви се държат или купуват вашите продукти и услуги и разработете стратегия за справяне с тях. Например, ако видите, че много от вашите потребители пазаруват онлайн, а не лично, трябва да подготвите стратегия, която да отговори на техните онлайн изисквания. Светът на социалните медии, маркетинга, SEO, мобилните телефони и интернет непрекъснато се променя. Ако не останете напред в играта, може изоставането да ви коства много.

Насладете се на процеса

Управлението на бизнес може да е трудно, но успешните дни трябва да надделяват над лошите. Насладете се на уроците, които научавате по пътя, и не забравяйте, че това е пътуване, а не спринт. Лошите клиенти и персонал ще идват и ще си отиват, но всички те са част от процеса на обучение. В много случаи трябва да следвате интуицията си.Ако имате съмнения, продължете да наблюдавате и да се учите, но не влизайте в капана да се опитвате да „контролирате“  всички събития, тъй като не можете. Не се отказвайте от инстинктите си, дори ако всички останали ви казват, че са неправилни.

„Бизнес възможностите са като автобусите, винаги идва още един.“ – Ричард Брансън