5 начина да привлечете клиенти към вашия онлайн магазин [Slideshare]

Veronika Krasteva
3 min
5 начина да привлечете клиенти към вашия онлайн магазин [Slideshare]

Онлайн магазинът е крачка напред към реализирането на вашите планове за внедряване и развитие на електронната търговия. Но не можете да продължите напред само с тази стъпка. Трябва да положите усилия, да инвестирате и да експериментирате, за да стане вашият онлайн магазин добре познат, посещаван от много хора и печеливш.

 

И така, как да привлечете клиенти към вашия онлайн магазин? Ние изброяваме пет метода за вас и трябва внимателно да обмислите (с помощта на подходящи експерти) кой от тях е най-добрият за вас и вашата бизнес ниша.

1.SEO. Оптимизацията за търсещи машини (SEO) е задължителен процес. Да, трудно е. Да, той бавно постига желаните резултати. И да, не е евтино. Но просто не можете без него. Когато е направено правилно, SEO помага на даден сайт, включително онлайн магазини), да бъде по-високо класиран в резултатите от търсенето, показвани от търсачките (Google), когато се извършва търсене по ключова дума. Не пренебрегвайте SEO!

2. Социални медии. Има ли човек днес, който не използва нито една от услугите на социалните медии – Facebook, Google+, Twitter, LinkedIn, Pinterest…? Може би все още са останали такива хора, но те не са вашата целева група. Вече е ясно на всички, че социалните медии се използват за изграждане на бранд. Но трябва ли да използвате всички от тях? Не! Първо, трябва да определите кои са вашите клиенти – възраст, пол, местоположение, интереси. Проучете къде са. Ако са във Facebook, няма смисъл да рекламирате в Twitter. Ако са в Pinterest, което е много добър вариант за онлайн магазини, дайте пропуск на Facebook. Не хабете енергия и пари там, където няма смисъл от това.

3. Маркетинг чрез съдържание. Това е задължително (също като SEO). Контент маркетингът е постоянно публикуване на актуално, релевантно и интересно съдържание на вашия сайт или онлайн магазин, чиято цел е да привлече потенциални потребители към него. Целта на маркетинга чрез съдържание е да популяризира компанията или марката чрез безплатно публикуване на полезна информация (статии, анкети, таблици, книги, новини, видео съдържание и т.н.), като се използват различни канали (включително блога на компанията или външни блогове като гост-автори). Маркетингът чрез съдържание е част от SEO.

4. Бонуси за референции. Клиентите искат намаления на цените, отстъпки и събиране на точки, които да използват за пазаруване на по-ниски цени. Дайте им това, което искат! Имайте специални оферти, посочете безплатна доставка за поръчки над определена минимална сума, покажете им с какъв друг продукт могат да комбинират този, който са избрали (ако е лампа - покажете тапет, ако е панталон - покажете риза ). Създайте електронен бюлетин и дайте отстъпки на всички клиенти, които се регистрират, за да го получават в имейлите си. По този начин вие също ще имате база данни с имейли. А защо не обмислите програма от типа „Препоръчай на приятел“? Когато ваш клиент “доведе” друг, нов клиент, който прави покупка, първият може да получи отстъпка. Така всеки ще има основание да препоръчва магазина Ви на все повече нови клиенти. Друга идея е след всяка покупка да увеличавате размера на отстъпката – например 5% след първата, 7% след втората, 10% след третата и всяка следваща.

5. Интернет форуми. Форумите не са толкова популярни, колкото бяха в близкото минало. В днешно време хората използват най-вече специализирани форуми, насочени към конкретна тема – форуми за електронни цигари, форуми за поезия, форуми на женски теми и др. Участието в такива форуми като професионалист, който предлага полезна и изчерпателна информация по темата ще създаде интерес към вас, вашата компания и вашия онлайн магазин. Така вие ще печелите посещения на сайта си, а също и продажби по естествен начин.

В ума ми идват думите на Уолтър Стюард: „Правенето на бизнес без реклама е като да намигаш на момиче в тъмното. Вие знаете какво правите, но никой друг не знае.” Разбирате колко истина има в тези думи, нали?

Ето защо, след като се сдобиете с онлайн магазин, направете необходимото, за да го направите добре познат, разпознаваем и привлекателен за клиентите. Но не разчитайте на хаоса, важно е да имате рекламна стратегия.