Значението на ERP за МСП

Veronika Krasteva
4 min
Значението на ERP за МСП

ERP е мащабируема и гъвкава система и е идеалното решение за малки и средни предприятия (МСП). Внедряването на ERP за МСП има голямо въздействие за спестяване на разходи и оперативни подобрения. Това помага на компаниите да оцелеят и да процъфтяват в тези трудни икономически времена.

Какво е ERP?

ERP е съкращение от Enterprise Resource Planning. Това включва различни основни процеси за управление на бизнес. ERP е модулна софтуерна система, която включва фактуриране, управление на плащанията, управление на складова наличност, модул за покупки, счетоводство, човешки ресурси и т.н. Всички тези различни процеси са събрани в единна система, която може да се споделя и управлява чрез централизирана база данни и да рационализира вашите бизнес операции.

Предимства на ERP

Чудите ли се защо ERP е толкова важен за МСП? Ето някои от най-важните предимства:

Интегрирана информация

Позволява споделяне на данни между множество функционални области на предприятието. Помага за намаляване на ръчното въвеждане на информация, като осигурява автоматичен работен процес и по-бързо завършване на процесите. Това също така гарантира, че всички дейности се проследяват правилно и нито една не липсва.

Рационализирани процеси

Ако искате да имате пълна видимост на всички важни процеси в цялата организация, ERP е вашето решение. ERP предоставя унифицирана платформа за анализ на статистика в реално време, във всички функции. Това е много важно, особено за висшия мениджмънт - информацията за всички дейности в организацията и нейните отдели е събрана на едно място, за да получите по-добра представа за вашия бизнес.

Обслужване на клиенти

Софтуерът може да ви помогне при обработката на поръчки за продажба, управление на взаимоотношенията с клиенти, физическо разпространение на стоки, таксуване и фактуриране. Той ви позволява да съхранявате всякакъв вид информация, от която се нуждаете, за вашите клиенти.

Обслужването на клиенти е процес, за който се нуждаете от пълен поглед върху детайлите на вашия клиент от първоначалната оценка на това до колко е потенциален до завършване на продажбата и от поддръжката до счетоводството и финансите. Помага ви да познавате по-добре вашите клиенти и техните нужди. Можете да следите дейности, история на комуникацията, лична информация, поръчки, фактури и много други. Това значително подобрява обслужването и удовлетвореността на клиентите.

Намаляване на разходите

ERP може да покаже на компаниите как да увеличат производителността си чрез по-добро управление на доставките. Операциите, свързани с инвентара, продуктите/консумативите и обслужването на клиентите са взаимосвързани. ERP е решението, което осигурява видимост за това как един проблем засяга останалите процеси, финансови данни в реално време, което дава на мениджърите силата да анализират, да имат по-добра представа и да вземат продуктивни решения. Това предлага конкурентно предимство, помага за повишаване на ефективността и може значително да намали разходите.

Отчитане

ERP осигурява по-добро отчитане и по-добро бизнес разузнаване. Има различни видове отчети: стандартни и персонализирани. Тези отчети улесняват работата на мениджърите и служителите, което повишава продуктивността и намалява закъсненията - особено полезно за финансово отчитане и ежедневно счетоводство. Отчетите често се предлагат чрез просто табло за управление с визуализация на данни за ключовите показатели за ефективност (KPI) на организацията и други показатели. Например отчети за фактури, отчет за наличности или отчет за наличности по склад, обобщен отчет за печалбата, подробен отчет за печалбата и много други персонализирани отчети според нуждите на клиента. Данните могат да бъдат представени с графики и таблици и е лесно за потребителите да оценят данните и да вземат по-добри решения.

Характеристики на ефективно ERP

Най-популярните интеграции са електронната търговия, която обикновено може да се справи с проследяването и обработката на поръчките. Има възможност за интегриране на други системи с ERP системата чрез API (Application Programming Interface).

Вижте характеристиките, които правят ERP толкова ефективен:

Възможности за персонализиране

Трябва да знаете, че всяка ERP система може да бъде персонализирана, но за някои софтуерни продукти това може да стане по-лесно, отколкото за други. Има три основни точки за персонализиране, които трябва да имате предвид. Системата трябва да бъде:

Гъвкава

Всяко EPR решение трябва да предлага голяма гъвкавост, заедно с възможност за бързо адаптиране и надграждане. Но не е лесно да принудиш системата да се справи с толкова много проблеми. Освен това не можете да предвидите всички нови предизвикателства, пред които ще се изправите през следващите няколко години. Определено системата трябва да е адаптивна към новите изисквания и да не води до задънена улица.

Мащабируема

С разрастването на вашия бизнес расте и вашата клиентска база данни и вашата CRM система трябва да може да обработва нарастващата клиентска информация. Всички тези данни трябва да се синхронизират с други приложения. Решаващо качество на ERP софтуера е те да могат да се справят с нарастващ обем работа, да имат способността да се приспособят към вашия растеж.

Лесна интеграция

Почти невъзможно е да се намери ERP решение, което предлага всички функции, необходими на клиент или бизнес. Но ще бъде чудесно системата да може да осигури лесни интеграции. Това е процес на интегриране на отделни системи една с друга и комуникация с решения и приложения на трети страни. Резултатът е уникално решение, което ви позволява да доставяте информация в реално време до всеки във вашето предприятие.

Модулна

Много е важно ERP системите да могат да внедряват повече от един модул, базиран на изискванията на една организация. Това означава, че потребителите могат да избират модулите, които трябва да използват в своята система. Има много различни ERP платформи, насочени към различни индустриални ниши. Трябва да изберете правилното решение, което е най-подходящ за вашия бизнес. Например, процесът на избор е много по-лесен, ако не сте производител.

Мултифункционална

Голямо предимство е, ако софтуерът може да работи с множество валути, местоположения, езици и т.н.

Автоматични функции

Това е едно от най-важните качества на едно ERP решение. Автоматизираните операции значително ще улеснят работата ви, ще повишат производителността ви и ще намалят забавянията.


Представяме ви Composity ERP

Запознайте се с Composity ERP, това е модулна платформа, която включва: CRM, склад, фактуриране, продажби, плащания, POS, счетоводство и други.

Той съчетава най-важните качества за едно ERP решение. Той е адаптивен и лесен за интегриране. Ще расте заедно с вашите бизнес изисквания и ще ви помогне да подобрите вземането на решения. 

Най-добрата ERP система трябва да ви осигури всички ключови качества. споменати по-горе. Това трябва да ви помогне да автоматизирате основните си бизнес операции и да ви предложи по-добра представа за всеки процес в организацията. Използването на ERP е лесен начин да контролирате всеки отдел на вашата организация от едно място.